streda 16. mája 2012

Výroba tepla a elektriny

Ideový návrh výroby tepla a elektriny

 V súčasnosti sa elektrická energia vyrába v tepelných elektrárňach. Vo veľmi malom množstve vo vodných elektrárňach, fotovoltaických elektrárňach... V tepelných elektrárňach sa používa ako palivo uhoľný prášok, zemný plyn, urán (v malej miere vykurovacie oleje). Účinnosť tepelných elektrární vztiahnutá k zásuvke, ktorú máme doma sa pohybuje v rozmedzí 33 - 40 %. Z uvedeného je zrejmé, že z obsahu energie uloženej v palive sa na výrobu elektriny využije len 33-40 %, ostatné sú straty. Najväčšie straty sú straty tepelné. Zvýšiť využitie  obsahu energie v palive je možné využitím odpadného tepla na vykurovanie, ohrev TV alebo na iné účely (technologické procesy v priemysle).      
Tým je samozrejme aj daná vysoká jednotková cena elektriny. Ako znížiť náklady na výrobu elektriny a tepla?
Spojením Stirlingovho motora, tepelného čerpadla, elektrického pomalobežného generátora elektrickej energie,    usmerňovača a striedača a generátora tepla z nízkoteplotnej jadrovej fúzie - George EGELY je možné zostrojiť zariadenie na výrobu tepla a elektriny pre bežný rodinný dom, kde prevádzkové náklady budú minimálne.  Samozrejme je potrebné doriešiť množstvo technických detailov. Nasledovnú schému predkladám len ako ideový návrh konfigurácie spojenia jednotlivých zariadení do jedného celku. 

Ideový návrh konfigurácie zariadení na výrobu tepla a elektriny

1 komentár:

  1. Stirlingov motor je samozrejme dobré riešenie, pracuje aj pri minime tepla. Všelikde by sa dal uplatniť a je na pováženie, že to tak nie je. No mám aj jednoduchšie riešenie. Steny budov sú obrovské nevyužité plochy na jednoduchý predohrev vody ako kolektory. V spolupráci s lokalnou veternou elektrárňou, ktorá by zase jednoducho len pred ohrievala vodu by sa zabezpečil základný predohrev na možno 80 % teploty v slnečných aj menej slnečných ale vetristych dňoch. Potom by sa už voda len dohriala klasický na potrebnú teplotu. Zložité to nie je, energia je zadarmo len
    za náklady a údržbu a nevyužívame túto možnosť dostatočne.

    OdpovedaťOdstrániť