utorok 8. mája 2012

Nový spôsob vykurovania?


Z fyziky vieme, že sú rôzne typy väzieb atómov v molekule. Niektoré sú stabilné (kovalentná) niektoré nestabilné. Vždy ma zaujímalo akým spôsobom sú tieto väzby vo vnútri molekuly realizované (atómy sa asi nedržia za ruky).  Nikde som zatiaľ nenašiel uspokojivé vysvetlenie (možno som len málo hľadal).  Moja predstava je nasledovná:  


Molekula     CO2 - elektróny kyslíka obiehajú po osmičkovej dráhe aj okolo jadra uhlíka, elektróny uhlíka obiehajú tiež po osmičkovej dráhe okolo atómu kyslíka. Rýchlosť obehu určuje frekvenciu obehu elektrónov. Pozri nevydarený obrázok (nie sú nakreslené všetky valenčné elektróny)

Aké to má dôsledky:
1. obehom elektrónov po osmičkovej dráhe okolo oboch atómov zabezpečuje väzbu medzi atómami
2., frekvencia obehu elektrónov je rezonančnou frekvenciou molekuly

Možné využitie: Pri dokonalom spálení uhlíka vzniká len CO2 - oxid uhličitý. Rozbitím molekuly rezonančnou frekvenciou - malý prísun energie sa rieši problém vypúšťania CO2 do ovzdušia a zároveň sa vzniknutý uhlík a kyslík vrátia späť do spaľovacieho procesu. Takéto zariadenie na výrobu tepla by bolo potrebné len naštartovať na potrebný výkon a teplo by sa vyrábalo nepretržite za prísunu málinko energie pre rezonančnú frekvenciu molekuly.

Podobne by mohlo fungovať aj rozbitie molekuly vody na vodík a kyslík. Využitie si vie predstaviť asi každý (motory na vodu).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára