štvrtok 12. apríla 2012

Magnetický motor

Motor, ktorý nepotrebuje ku svojej činnosti napájanie energiou. Na základe princípu, ktorý bol patentovaný v USA p. Johnsonom sme navrhli konštrukciu takéhoto motora. V konštrukcií je vhodné použiť neodymové magnety (sú síce najdrahšie, ale majú najväčšiu indukciu, intenzitu magnetického poľa a tiež koercitívnu silu), pre pokusy je možné použiť aj feritové magnety.
Motorom je možné pomocou remenice poháňať generátor elektrickej energie prípadne po obvode rotora rozmiestniť ďaľšie magnety, ktoré svojimi siločiarami budú pretínať vhodne rozmiestnené cievky, v ktorých sa bude indukovať elektrické napätie, alebo poháňať kompresor tepelného čerpadla prípadne klimatizácie atď. Výkon motora je závislý od typu použitých magnetov a veľkosti. Na nasledujúcich výkresoch je veľkosť motora, kde odhadujeme výkon pri použití feritových magnetov na cca 300 W. Po zhotovení motora je potrebné urobiť základné merania - výkon, otáčky, krútiaci moment a odsledovať životnosť magnetov - odmagnetovanie.

Výkresy   (obrázok je potrebné si zväčšiť)


Drážky pre magnety v statore sú rozmiestnené po obvode geometrickým radom. Kvocient geometrického radu je závislý na priemere a počtu magnetov. Je to dôležité pre vyvinutie ťažnej otáčavej sily. Rovnomerné rozmiestnené drážky po obvode by spôsobili  kmitanie rotora nie jeho otáčavý pohyb. Na výkresoch nie je riešené uchytenie statora na pevnú podložku. Myslíme, že to nebude pre technikov žiadny problém. Stator a rotor je vhodné vyrobiť z nemagnetického materiálu. Hriadeľ je vyrobená z ocele triedy 11. Použité ložisko je komerčne vyrábané.  Hľadáme sústružníka, ktorý je schopný nakreslené diely vyrobiť v rozumnej cene. Prosím ozvite sa. Ďakujeme.


25 komentárov:

  1. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahojte,
    musi tam byt nejaky zadrhel.Preco sa taketo motory uz nevyrabaju davno.Mna dnes len tak napadlo ze preco nie je napriklad pohon auta spraveny pomocou magnatickej sily. Najsilnejsi magnet Neodym ako som pozeral unesie strasne vela napr.50/50/10 unesie 80kg.Takze otoceny potlaci.Zladit to a mame cistu energiu a dovolim si povedat ze aj zadarmo oproti palivam.
    Slavo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No čo už, kto sa neusiluje, nič nevie. Choď k p.Teslovi a spýtaj sa ho, prečo mu J.P.Morgan odmietol nadalej financovať patenty! Za všetkým hľadaj židovské peniaze.

      Odstrániť
  3. Na túto otázku neviem odpovedať. Momentálne hľadáme niekoho kto by bol schopný motor vyrobiť. Máme jednu ponuku za 320,-€ čo sa nám zdá hodne. Hľadáme ďalej. Keď ho budeme mať vyrobený spravíme meranie a snáď budeme vedieť na túto otázku odpovedať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V jednej sústave si zatiaľ neviem dosť dobre predstaviť, možno by to šlo vhodným usporiadaním magnetov. To však zavrhuje fyzika. Možno sa dá odrbat prefíkaným riešením, vesmír je toho dokladom, všetko dá toči. No vidím väčšie šance v pôsobení dvoch sústav na seba, kde sú možnosti riadiť tento pohyb.
      Sivý Vlk

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
  4. ZDRAVIM. UZ VAM TO NIEKTO VYROBIL? EDUARD.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. V súčasnosti ho vyrábame. Behom mesiaca dvoch (dúfam) urobíme merania ktoré tu zverejníme.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zdravim, zaujimalo by ma ako ste pokrocili..myslim ci sa vam podarilo zostrojit motor a ako dopadli merania..? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Základfné časti súä vyrobené. dolaďujeme detaily. Napr: je potrebné dobrúsiť ručne otvory pre magnety cca 1 desatinu čo je dosť sýta práca. Zabere dosť času. Kým je ešte aký taký čas chodím na stavbu. Chvíľu to bude ešte trvať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ako ste zatial dopadli ??? dosť ma tato tema zaujima

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Sústružník, ktorý mi vyrába jednotlivé diely má momentálne vážne osobné problémy. Chýbajú mi už len pólové nástavce na magnety rotoru. Inak už mám vyrobené všetko.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. no tak držím palce, a som zvedavý ako to dopadne.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. zdravím a držím palce. taktiež ma táto téma veľmi zaujíma

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobrý deň, ako to prosím vyzerá s Vašim projektom?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. uplne nijako, fyzika ma tu krasnu vlastnost ze neda nic na hipisacke reci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ako to vyzerá k dnešnemu dnu,15.11.2016? Je to super vec.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Zdravím,
    máme záujem o cca 8-12kW verziu.
    Prosím osobne na matula.ludovit@gmail.com.
    Po realizácii som za zverejnenie v rozsahu podľa dohody - dohodnutý kompromis.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Zdravím všetkých. Podľa klasickej fyziky sa silové účinky magnetov rušia. V jednej sústave. Ale čo pôsobením dvoch?Treba si uvedomiť, že Magnety spadajú do kvantovej fyziky a nie do klasickej, čo je veľky rozdiel. O kvantovej fyzike vlastne nič užitočné nevieme a tak je všeličo možné. A vesmír nám ukazuje na oblohe množstvo motorov na princípe kvantovej gravitácie, ktoré výborne a neskutočne silne pracujú, samozrejme za ľahších podmienok, bez odporov a po prvotnom potrebnom impulze. No gravitácia nemá ani plus mínus póly a účinky, čo magnety majú. Gravitácia si vystačí len s ťahom. Magnety majú nielen silové pole ale aj plus mínus póly, účinky, ktoré sa už využiť možno vhodným otáčaním a usporiadaním dajú. Ako v parnom stroji , či turbínach, no sústavou Dvoch Sústav, napríklad na seba kolmych.Mam dva teoretické napady.
    Toto riešenie by možno nemuselo odporovať ani klasickej fyzike a kvantovej už vôbec nie.
    Sivý vlk

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Chcel som ešte dodať, že fyzika aj vesmír sú presne matematicky popisatelne. Čo je veľmi divne, to teda nie je náhoda a ucia nás, že to náhoda bola. Nie je a Boh musel byť super matematik a IT odborník. Čo je tiež veľmi zvláštne. Vlastne nič vo vesmíre nie je náhodné, ale buď presne dané nemennymi a nenahdnymi pravidlami alebo dokonca matematicky popisatelne, teda tiež presne a nenahodne. To je veľmi zvláštne a divné. V kvantovej mechaniky zatiaľ úplne tapame v tme ako deti, níž praktický využiteľne nevieme. Vieme len, že gravitacia a magnetizmus je a má také a také účinky, ktoré sa matematicky popísať dajú. Ale ako vznikli, ako tieto sily vyrobit, ako ich úplne využiť, nevieme. Motory na okolitú, teda voľne dostupnú energiu potrebujeme. Je je dosť, je teda potrebné upriet týmto smerom naše bádanie a výskum.
    Sivý Vlk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Za gramatické chyby sa ospravedlňujem, píšem zo smartfónu, ten mení slová a nevidím na to. Že to a to nejde, počuli vedci a vynálezcovia mnoho krát. Keby počúvli, tak dodnes jazdíme na koňoch a staviame len z dreva a kameňa. Motor na magnety systémom dvoch, či viacerých pretinajucich sa sústav musí ísť.
      Sivý Vlk

      Odstrániť
  19. No ako to je s tým magnetické.motorom???????

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť